+38163 337 434 i +38164 430 33 66 contact@bazenirivieraplus.comMiće Stojkovića 1b – Umčari , Srbija

BAZENI

BAZENI

projektovanje, proizvodnja, instalacija i održavanje

O BAZENIMA

Bazen je objekat sa veštački zatvorenom vodom, koji se koristi za sport ili rekreaciju.
Bazeni mogu biti većih ili manjh dimenzija, pravilnog ili ne pravilnog oblika, na otvorenom ili u zatvorenom prostoru.
Voda je, uz sunce i svež vazduh, bitan element za ugodno osećanje većine ljudi. Ona koristi zdravlju i lepoti. Zahvaljujući plivanju i redovnom vežbanju u vodi, ljudi se opuštaju i stvaraju optimističko raspoloženje. U vodi se posvećujete samom sebi, a telu omogućavate razgibavanje. Trening u vodi je idealan trening za srce i krvotok. Imati bazen znači i spajanje svih članova porodice, jer je to mesto u kome se svi opuštaju, a najbližima se posvećuje više vremena i pažnje.

Bazene možemo podeliti na nekoliko osnovnih vrsta:

  • montažni bazeni
  • poliesterski bazeni
  • građevinski – betonski bazeni
  • prirodni – bio bazeni

Osim što postoji više vrsta bazena, takođe postoji više načina gradnje. Načinu gradnje i odabiru vrste bazena je pre svega potrebno pristupati individualno, od slučaja do slučaja, u skladu sa raspoloživim prostorom, željama i mogućnostima. Uz to, svako sam bira tip i oblik bazena uvažavajući vlastite potrebe. Imajte takođe u vidu da prilikom odlučivanja ne žurite i napravite pogrešne odluke koje mogu uzrokovati dodatne troškove.

Zahvaljujući napretku tehnologije, širenju kulture uživanja, bazeni su danas pristupačniji, pa su postali deo trenda uređenja privatnih dvorišta, a ne samo luksuznih hotela i centara kako je to do nedavno bilo.

Spoljašnji bazeni imaju nemogućnost korišćenja tokom cele godine, dok unutrašnji zatvoreni bazeni su velika investicija, te njihova gradnja i održavanje predstavlja veće novčano opterećenje. Bazeni mogu biti sa slanom, slatkom ili termalnom vodom. Obloge bazena mogu biti pvc folije, keramičke pločice, stakleni mozaik ili od poliestera.

Prekrivanje bazena može biti ceradom, mrežastom strukturom, plivajućim PVC ili solarnim ceradama ili “rolo” pokretnim teleskopskim prekrivkama).

Za normalno održavanje i funkcionisanje bazena, potrebna je i neophodna oprema uz bazen. U tu opremu spadaju: filter sa više namenskim ventilom, pumpa za cirkulaciju, mlaznice, skimer (kod skimerskog bazena), pripadajući razvod cevi sa kuglastim ventilima i elektroinstalacija (za reflektore, filtraciju, predviđena automatika za rad).

VRSTA BAZENA

Glavna podela bazena se odnosi na poliesterske i građevinske tj betonske bazene.

Poliesterski bazeni, ojačani staklenim vlaknima, apsolutno su vodonepropusni i bez problema podnose visoke letnje temperature kao i mrazeve zimi. Izolacija od tvrde, poliuretanske pene postavljena je između slojeva poliestera i čuva željenu temperaturu vode.

Glatka površina zidova nije samo laka za održavanje već je i izuzetno prijatna za Vašu kožu.

Na raspolaganju je veliki broj opcija i dodataka kao što su više modela stepenica, moderno oblikovanih i bezbednih za ulazak i izlazak iz vode, površine za sedenje i ležanje u vodi, mlaznice za masažu vodom ili vazduhom, uređaji za plivanje u vodenoj struji za aktivan ili pasivan fitness i naravno, dovoljno prostora za plivanje i kupanje, za uživanje kakvo odaberete.

 

Građevinski – Betonski bazeni
Betonski bazeni, po želji kupca mogu biti različitog oblika i dimenzija.
Oblažu se keramičkim pločicama, mozaik pločicama, lajnerom.
Dug vek trajanja je nešto što daje prednost ovim bazenima.

 

-Skimerski bazeni
Skimeri su bazenski elementi u koje ulazi bazenska voda sa svim površinskim nečistoćama i ide do filtera.
Nivo vode u takvim bazenima je niži.
Održavanje ovih bazena je jednostavno i jeftinije nego kod prelivnog bazena.

– Prelivni bazeni
Kod prelivnih bazena voda preko prelivnih kanala dolazi u kompenzacioni bazen odakle ide u filtracioni uređaj i prećišćava se.
Zahtevniji su u izgradnji.
Uglavnom se koriste za javna kupališta ili za veći broj kupača. 

Prelivni bazeni stvaraju osećaj beskonačnog prostora za plivanje i uživanje.

– Lajnerski bazeni
Lajnerski bazeni su betonski bazeni obloženi pvc-om-lajnerom.
Između betona i lajnera postavlja se filc koji štiti lajner.
Garancije na lajner idu i do 10 godina.
Lajner se može ukoliko je potrebno i menjati.

INSTALACIJA BAZENA

Pod INSTALACIJOM BAZENA podrazumevaju se svi potrebni uređaji i njihove instalacije koje služe za održavanje bazenske vode čistom, postavka svih elemenata za zagrevanje vode, stvaranje vodenih i podvodnih efekata, kontrolu, nadzor i regulaciju bazenskih uređaja i zaštitu bazena. Svaki bazen ima svoju “knjigu” I priče u toj knjizi.

Tako je veoma bitno odabrati odgovarajuću opremu srazmerno veličini i nameni za svaki pojedinačni bazen.

Nakon odabira vrste bazena i idejnog rešenja, potrebno je uskladiti sve potrebne detalje koje su neophodni za jedan bazen za plivanje. Tim se podrazumeva objedinjavanje svih potrebnih struka koje sudeluju u izgradnji bazena, s ciljem dobijanja što kvalitetnijeg finalnog rešenja.

Najvažniju ulogu u tom procesu imaju specijalizovani stručnjaci koji se bave profesionalnim instaliranjem bazena.

Razlog za to je što:

  • Ostali izvođači građevinskih radova nemaju potpunu informaciju o svim instalacionim elementima koji se postavljaju u betonu ili oko bazenske školjke

  • Arhitekte imaju najčešće veoma lepa i efektna rešenja, ali su teško izvodiva bez konsultacija građevinske operative i bazenskih instalatera.

  • Za građevinsku operativu je veoma bitan konačni projekat neophodan za korektno izvođenje radova kako bi se eventualno izbegla dodatna bušenja AB konstrukcije ili sanacije oštećenih instalacija.

  • Projektant je dužan da izvođaču instalaterskih radova preda detaljnu šemu svih tačaka, odnosno mesta razgraničenja svih ostalih instalacija, jer se u tehničkim prostorijama gde se postavlja bazenska oprema prepliću i ostale instalacije – vodovodne, odvodne, instalacije parnog grejanja, klimatizacije ili električne instalacije.

Prema nameni bazene možemo podeliti na bazene za privatnu i javnu upotrebu, odnosno postoje bazeni za plivanje i rekreaciju ili hidromasazni bazeni.

Takođe ih možemo podeliti na bazene koji imaju skimerski system ili sa prelivnim kanalima.

Bazeni sa skimerom imaju jednostavniju instalaciju, tako da se mogu izvesti veoma lako.

Prelivni bazeni imaju zahtevniju instalaciju, a pored standardne školjke bazena potrebno i izgraditi prelivne kanale oko samog bazena i kompenzacioni bazen.

Zbog sadržajnije instalacije, potrebno je stručno instalatersko znanje i prilagođavanje instalacione bazenske opreme sa automatikom dopune bazena, nivelisanja vode putem sondi u kompenzacionom bazenu itd. Kod ovog načina filtracije, postiže se brže I efikasnije čišćenje vode I najčešća je vrsta javnih bazena I bazena sa velikim opterećenjem u korišćenju.

Izvođenje građevinskih bazena traje srazmerno I zahtevnosti I velčini bazena. Vrlo često se za ozbiljne javne bazene čeka dokumentacija I do godinu dana, mali jednostavni porodični bazeni nemaju nikakve velike prepreke u tome. Prednost betonskih bazena je u njihovom obliku koji može da bude izgrađen u željenoj dimenziji I sa različitom vrstom bazenske obloge.

Izvođenje radova na betonskim bazenima ide po fazama i svaki deo etape u izgradnji ima svoj zadatak i vreme kada se izvodi.

Nakon izrade grubih građevinskih radova na školjci bazena, vrši se instalacija cevi do tehničke prostorije, predviđene za smeštaj bazenske opreme. Tehnička prostorija za bazensku tehniku može biti izgrađena uz sam bazen ili pored bazena u garaži, baštenskoj kućici ili sličnoj prostoriji oko bazena.

Do tehničke prostorije, neophodno je dovesti izvor elekrične energije, dolaz vode I odvodnu cev za kanalizaciju. Tehnička prostorija mora imati dovoljnu ventilaciju prostorije zbog stvaranja kondenza.

Hidroizolacija bazena se pretežno izvodi dvokomponentnim izolacionim premazima.

Obloga može biti u vidu keramike, staklenog mozaika, epoksidnog premaza ili sa PVC vodonepropusnom folijom.